Η σωστή στιγμή
Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται πολύ καιρό για να αρχίσει το μωρό να ψάχνει το στήθος σας.
Ορισμένα μωρά ρουφάνε δραστήρια από την αρχή.
Άλλα ρουφάνε ή γλύφουν τη θηλή προσεκτικά.
Η πιο σημαντική προϋπόθεση για πετυχημένο θηλασμό είναι η σύντομη και σωστή τοποθέτηση.
Σωστή τοποθέτηση/θέση
Μέσω της σωστής τοποθέτησης/στάσης από την αρχή μπορείτε να αποφύγετε προβλήματα, όπως ερεθισμένες θηλές, έλλειψη γάλακτος κλπ., και μετά από εξάσκηση μερικών ημερών θα μπορείτε να απολαύσετε το θηλασμό. Δώστε προσοχή στις παρακάτω υποδείξεις:
1.Σωστή θέση/στάση του μωρού και της μαμάς
Η αναπαυτική θέση της μητέρας και η σωστή θέση του μωρού συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα επιτυχημένο θηλασμό. Ως εκ τούτου δεν είναι τόσο σημαντικό αν θηλάζετε ξαπλωμένη ή καθιστή. Ωστόσο προτείνεται να αλλάζετε τη στάση / θέση θηλασμού κατά την διάρκεια της ημέρας για να ανακουφίζονται οι θηλές και για να αδειάζουν οι μαστοί.
Ένα μαξιλάρι θηλασμού κάνει το θηλασμό πιο άνετο. Παρέχει ανακούφιση και δεν χρειάζεται εσείς να σηκώνεται το βάρος του μωρού σας με τους μύες σας, αντ’ αυτού θα χαλαρώσετε τα χέρια σας στο μαξιλάρι. Το μαξιλάρι εξυπηρετεί σαν στήριγμά για το χέρι της μητέρας όμως δεν είναι μαξιλάρι για το κεφάλι του μωρού. Κρατώντας το μωρό σας θα μπορέσετε να ρυθμίσετε τη θέση του καλύτερα. Ιδιαίτερα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε το μωρό σας έτσι ώστε:
- να είναι ξαπλωμένο στομάχι με στομάχι με τη μητέρα (αυτί, ώμος και γοφός σε μια ευθεία)
- το στόμα να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή
- ο αγκώνας της μητέρας στηρίζεται και οι ώμοι της είναι χαλαροί
- η άκρη της μύτης και το πιγούνι του μωρού ακουμπούν το στήθος κατά την διάρκεια του θηλασμού.
Οι πιο συνηθισμένες στάσεις/θέσεις εξηγούνται παρακάτω: | |
Θηλασμός σε καθιστή στάση/θέσηΚυρτή στάση του σώματοςΗ πλάτη του μωρού σας ξεκουράζεται στο κάτω μέρος του χεριού σας, η παλάμη σας στηρίζει το κεφαλάκι του και τα πόδια του είναι απλωμένα πίσω σας. Το ρούφηγμα ενός νεογέννητου μωρού σε αυτή τη θέση μπορεί εύκολα να υπολογιστεί και να ελεγχθεί. Αυτή η στάση είναι ιδιαιτέρως προτεινόμενη στην αρχή της περιόδου θηλασμού. Είναι ιδιαιτέρως κατάλληλη για το θηλασμό δίδυμων, πρόωρων μωρών, μετά από καισαρική ή όταν το μωράκι σας είναι κρυωμένο. | |
Θηλασμός σε καθιστή στάση/θέσηΤο μωρό ξαπλώνει από κάθε μεριά στο χέρι της μητέρας ( το διαδεδομένο «κράτημα της αγκαλιάς»), έτσι ώστε το σώμα του να είναι γυρισμένο προς την μητέρα. Η παλάμη της στηρίζει την βάση τουσώματος του μωρού. | |
Θηλασμός σε πλαγιαστή θέσηΠλαγιαστή θέσηΕσείς και το μωρό σας ξαπλώστε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο στα πλάγια, στομάχι με στομάχι. Αυτή η στάση θηλασμού προτείνεται ιδιαιτέρως για τη νύχτα ή όποτε θέλετε να χαλαρώσετε ενώ θηλάζετε κατά την διάρκεια της ημέρας. | |
2. Σωστή τοποθέτηση του στήθουςΤο στήθος κρατιέται με το άλλο χέρι, με τέσσερα δάκτυλα το στηρίζετε από κάτω.Ο αντίχειρας τοποθετείται πάνω από την άλω.Το δέρμα σπρώχνεται απαλά προς τα εμπρός για να τεντωθεί η άλως και να βοηθήσει το μωρό να πιάσει μεγάλο μέρος του μαστού μέσα στο στόμα του κατά την διάρκεια του θηλασμού. | |
3.Ο σωστός τρόπος να πιάσει τη θηλή και την άλω.Χρησιμοποιώντας τη θηλή για να γαργαλίσετε το κάτω χείλος του μωρού θα το κάνετε να ανοίξει το στόμα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η θηλή να βρίσκεται στο κέντρο, στη μέση του στόματος και το μωρό γρήγορα κλείνει το στόμα του.Το πιγούνι και η άκρη της μύτης ακουμπούν το στήθος, η θηλή βρίσκεται βαθιά στον ουρανίσκο του μωρού και το πάνω και κάτω χείλος διπλώνουν προς τα έξω.Εάν το μωρό έχει πάρει σωστή θέση τότε το τάισμα δεν χρειάζεται να είναι περιορισμένου χρόνου.
Το μωρό οδηγείται προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό.
Εάν σας πονάει από την αρχή τότε το μωρό πιθανόν να μην έχει τοποθετηθεί σωστά.
|
|
4.Αποδεσμεύστε απαλά το μωρό από το στήθοςΌταν θέλετε να απομακρύνετε το μωρό σας από το στήθος, προτείνουμε να χαλαρώσετε το κενό γλιστρώντας ένα δάκτυλό σας μεταξύ του στήθους και της γωνίας του στόματος του μωρού σας.Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν το μωρό έχει χορτάσει αφήνει το στήθος από μόνο του. |
Τοποθέτηση και αγκίστρωση του μωρού στο στήθος
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Όπως καθετί καινούργιο και ο θηλασμός χρειάζεται εξάσκηση. Δεν θα περάσει καιρός προτού αρχίσετε να το νιώθετε φυσικά. Εν τω μεταξύ σας προσφέρουμε κάποιες τεχνικές θηλασμού για την τοποθέτηση του μωρού και για να το βοηθήσει να ‘’αγκιστρωθεί’’ ώστε να αρχίσει να θηλάζει.
Γνωρίζατε ότι τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με έμφυτα αντανακλαστικά ταΐσματος που τα βοηθάμε να αγκιστρωθούν μόνα τους? Πράγματι, όταν τα μωρά και οι μητέρες αγγίζονται δέρμα με δέρμα τις πρώτες ώρες μετά τη γεννά, τα περισσότερα υγιή μωρά επιδεικνύουν αυτές τις έμφυτες συμπεριφορές μετακινώντας αργά το κεφαλάκι τους στο στήθος σας, ανοίγοντας το στόμα τους, βγάζοντας τη γλώσσα τους και αγκιστρώνονται μόνα τους με λίγη βοήθεια.
Τότε γιατί ο θηλασμός είναι τόσο περίπλοκος για κάποιες μητέρες? Σε πολλές κουλτούρες πολλές γυναίκες μεγαλώνουν βλέποντας άλλες μητέρες να θηλάζουν. Οπότε μια νέα μητέρα έχει αυτή την εμπειρία και ενσωματωμένο το σύστημα για να το υποστηρίξει. Αν δεν έχετε αυτή την εμπειρία, όπως οι περισσότεροι, παρακολουθήστε ένα μάθημα θηλασμού και βρείτε μια τοπική ομάδα υποστήριξης θηλασμού για να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Παρακάτω είναι κάποιες επιπλέον τεχνικές θηλασμού για να αρχίσετε.
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΗ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας, αφήστε το να ξαπλώσει στο στήθος σας μέχρι ότου να αρχίσει να θηλάζει για πρώτη φορά. Μάθετε να αναγνωρίζεται τα συνθήματα πείνας του μωρού σας διότι είναι καλύτερο να θηλάζετε με ένα ήρεμο, ήσυχο και έτοιμο μωρό. Κάποια πρώιμα συνθήματα πείνας περιλαμβάνουν : μετατόπιση του κεφαλιού του από πλευρά σε πλευρά με ανοιχτό το στόμα όταν αγγίζετε το μάγουλο του, βγάζοντας την γλώσσα του έξω ή να πιπιλίσει το χεράκι του. Αν το μωρό σας κλαίει μην το πιέσετε να θηλάσει. Στην αρχή ηρεμίστε το μωρό σας κρατώντας το, ταλαντεύοντας το ή περπατώντας το.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα στήθη σας να παράγουν γάλα.
- Θηλάστε ή αντλήστε γάλα μια ώρα μετά τη γέννηση του μωρού
- Θηλάστε ή αντλήστε γάλα 8-10 φορές κάθε 24 ώρες , περίπου ανά 3 ώρες
- Κάντε μασάζ απαλά και πιέστε τα στήθη σας πριν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή της άντλησης
- Αν αντλείτε, βγάλτε γάλα χειροκίνητα για μερικά λεπτά για να βοηθήσετε στο στράγγισμα των στηθών σας.
Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του προσωπικού ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε γρήγορα, αναζητήσετε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με το θεραπευτή σας ή με τον ιατρό σας.
Ο ρυθμός θηλασμού
Ο ρυθμός θηλασμού συνεχώς μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του μωρού σας. Τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το θηλασμό παρατηρούνται όταν ένα υγιές και μεγάλο μωρό σιτίζεται όσο χρειάζεται.
Κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών ο ρυθμός του θηλασμού κυμαίνεται περίπου στις 4 με 8 φορές την ημέρα. Στην 3η με 4η ημέρα μετά τη γέννηση η συχνότητα μπορεί να ανέβει ακόμη και στις 12 με 14 φορές την ημέρα και συχνά εξομοιώνονται μεταξύ 2,5 και 3 ωρών μέσα στο 24ωρο.
Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να θέλει να θηλάζει ακόμη και τη νύχτα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Ενώ αναπτύσσεται εντείνει τις προσπάθειες του (στην ηλικία μεταξύ 2-3 εβδομάδων, 6 εβδομάδων, 3 και 6 μηνών), και ο ρυθμός αλλάζει.
Υψηλή θερμοκρασία, νευρικότητακαι ένταση μπορούν επίσης να αλλάξουν τον ρυθμό.
Η στιγμή του θηλασμού
Ο χρόνος που διαρκεί ένας θηλασμός εξαρτάται από το χαρακτήρα και την ηλικία του μωρού σας.
Ποικίλει μεταξύ 10 και 20 λεπτών σε κάθε στήθος.
Δίνετε στο μωρό σας και τα δύο στήθη.
Αν το μωρό σας χορτάσει από το ένα στήθος, δώστε του να θηλάσει από το άλλο στήθος στον επόμενο θηλασμό.
Δώστε προσοχή στους θορύβους που κάνει το μωρό σας ενώ θηλάζει και στην ένταση με την οποία θηλάζει.
Κοφτές και γρήγορες κινήσεις στην αρχή κάνουν το γάλα να ρέει, πιο αργά και έντονα τραβήγματα σημαίνουν ότι το γάλα έχει αρχίσει να ρέει.
Η παροχή γάλακτος είναι επαρκής/ικανοποιητική όταν το μωρό σας αυξάνει το βάρος του τουλάχιστον 120 με 140 γραμμάρια κάθε εβδομάδα.
Απογαλακτισμός
Μια μητέρα μπορεί να απογαλακτιστεί οποιαδήποτε στιγμή.Η διαδικασία απογαλακτισμού διαρκεί συνήθως 14 μέρες.
Μέσω αργών μειώσεων της συχνότητας και της διάρκειας των θηλασμών, το μητρικό γάλα μειώνεται σταδιακά.
Αυτό σημαίνει ότι το μωρό θα σιτίζεται πιο σπάνια ή το στήθος θα παράγει μια μικρή ποσότητα γάλακτος πριν η μητέρα νιώσει ένα ενοχλητικό ζόρισμα στο στήθος της.
Το πράσινο τσάι, το τσάι μέντας και ο μαϊντανός βοηθούν στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος.
Πηγή: http://www.ananiadis-medical.gr