Γενικά

Σχεδόν κάθε μητέρα μπορεί να θηλάσει το παιδί της. Παρόλα αυτά, ανασφάλεια, λάθος πληροφορίες ή και φόβος μερικές φορές οδηγούν τις νέες μητέρες να αναρωτιούνται για την ικανότητα τους να θηλάσουν. Πολλές μητέρες δεν συνειδητοποιούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννηση και αυτό πρέπει να μαθευτεί.

Με σωστή προετοιμασία, μπορείτε να αποτρέψετε πολλά προβλήματα σχετικά με το θηλασμό, όπως συγκεκριμένα τις πληγωμένες θηλές.

Σε αυτόν τον τομέα θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε και να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε επιτυχώς συγκεκριμένες δυσκολίες.

Ωστόσο σε παρουσίαση προβλημάτων σχετικά με το θηλασμό ή αβεβαιότητα, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε ειδικούς για βοήθεια. Εκπαιδευμένοι σύμβουλοι για τον θηλασμό και την περίοδο θηλασμού εργάζονται στις κλινικές και στα νοσοκομεία και με χαρά θα σας εξυπηρετήσουν ακόμη και αν έχετε πάρει εξιτήριο.

Πρήξιμο και μαστίτιδα (φλεγμονή του μαστού)

Καθ’όλη τη διάρκεια του θηλασμού και ειδικά τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι, το στήθος ίσως γίνει πιο σκληρό, μπορεί να πονάει μετά το θηλασμό και να νιώθετε σαν να έχετε κρύωμα (π.χ. κόπωση, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος και πυρετός). Αυτά τα συμπτώματα οδηγούν προς την ενίσχυση του πρηξίματος.

Σας προτείνουμε να ενεργήσετε το συντομότερο δυνατόν ενάντια στο πρήξιμο κάνοντας τα ακόλουθα:

  1. Τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα (π.χ. το πακέτο θερμοκρασίας -κομπρέσα) στο στήθος σας για περίπου 10 λεπτά πριν το θηλασμό έτσι ώστε να κάνετε το γάλα να ρέει καλύτερα.
  2. Τοποθετήστε το μωρό σας έτσι ώστε το σαγόνι του να υποδεικνύει προς την κατεύθυνση της σκληρότερης περιοχής.
  3. Κάντε μασάζ στην πιο σκληρή περιοχή απαλά κατά την διάρκεια του θηλασμού.
  4. Εάν το στήθος εξακολουθεί να είναι σκληρό μετά το θηλασμό, χρησιμοποιήστε μια ήπια συσκευή άντλησης γάλακτος (π.χ. το μοντέλο Elite της Ameda) για να αντλήσετε το γάλα καθώς κάνετε μασάζ στη σκληρή περιοχή.
  5. Μετά τον θηλασμό/την άντληση, δροσίστε το στήθος σας για περίπου 20 λεπτά με δροσερές κομπρέσες (π.χ. πακέτο θερμοκρασίας/κομπρέσα).
  6. Επιτρέψτε στον εαυτό σας αρκετή ξεκούραση (το ιδανικό θα είναι να κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας) και να πίνετε πολλά υγρά.

Εάν τα συμπτώματα δεν ελαττώνονται μέσα σε μερικές ώρες ή εάν ο πυρετός αυξάνεται, τότε επικοινωνήστε με κάποιον σύμβουλο θηλασμού ή κάποια μαία, καθώς μπορεί να υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής του στήθους (μαστίτιδα).

Σε αντίθεση με αυτό που λέγεται, η γυναίκα με φλεγμονή στήθους ή που παίρνει αντιβιοτικά δεν χρειάζεται να απογαλακτιστεί.

Πληγωμένες θηλές

Το να είναι οι θηλές ευαίσθητες τις πρώτες 2 με 3 μέρες μετά τη γέννα είναι φυσιολογικό. Εάν η δυσφορία συνεχιστεί ή οι θηλές ερεθιστούν, σχιστούν ή ματώσουν, γίνεται τις περισσότερες φορές εξαιτίας της λάθος τοποθέτησης του μωρού.

Για παράδειγμα, το μωρό μπορεί να έχει πιάσει μεγάλο μέρος της θηλής μέσα στο στόμα του και όχι αρκετό μέρος από την άλω, μπορεί να μην έχει ανοίξει ικανοποιητικά το στόμα του, τα χείλη του να είναι γυρισμένα προς τα μέσα, η μητέρα να έχει σκύψει προς τα μπροστά κατά την διάρκεια της στάσης που έχει στο θηλασμό από το να τραβάει το μωρό προς την δική της κατεύθυνση, το μωρό μπορεί να ξαπλώνει στο μαξιλάρι από το να συγκρατείται από το μπράτσο της μητέρας, κ.λ.π. (ανατρέξτε στις σελίδες που αναφέρονται οι σωστές θέσεις θηλασμού).

Πρόβλημα στο να ρουφήξει, στοματίτιδα (μια λευκή μόλυνση μυκητών, η οποια αφήνει λευκά σημάδια μέσα στο στόμα του μωρού) ή μια μικρή fraenulum είναι σπάνια η αιτία πληγωμένων θηλών.

Καθώς οι πληγωμένες θηλές προκαλούν έντονο πόνο, αναζητήστε συμβουλή από έναν ειδικό στο θηλασμό το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, τα προϊόντα θηλασμού της Ameda μπορούν να σας βοηθήσουν. Συνιστάται να φοράτε το προστατευτικό θηλών της Ameda εσωτερικά από κάποιο στηθόδεσμο θηλασμού έτσι ώστε να προστατεύετε τις θηλές από περιττές τριβές.

Προϊόντα λανολίνης υψηλής ποιότητας μπορούν να προστατέψουν ξηρές και ερεθισμένες θηλές και να ενισχύσουν τη θεραπευτική ιδιότητα που έχει ο οργανισμός σας. Γι’ αυτό το λόγο δε χρειάζεται να πλένετε το στήθος σας πριν το θηλασμό.

Διαρροή μητρικού γάλακτος

Μπορεί να υπάρχει μια μικρή διαφυγή μητρικού γάλακτος κατά την περίοδο θηλασμού.Για να σταματήσετε την διαρροή γάλακτος και να αποφύγετε υγρά σημάδια επάνω στα ρούχα, επιθέματα θηλασμού, όπως τα λεπτά LilyPadz, φτιαγμένα από υψηλής τεχνολογίας σιλικόνη η οποία δίνει τη δυνατότητα στη θηλή να αναπνέει, είναι διαθέσιμα.

 

Το κουρασμένο μωρό που δεν πίνει ικανοποιητικά

Μερικά μωρά αποκοιμούνται καθώς θηλάζουν και δεν πίνουν ικανοποιητικά.

Για να βοηθήσετε σ’αυτό αλλάζετε στήθος όταν οι θόρυβοι από τα ρουφήγματα του μωρού λιγοστεύουν αρκετά ή αλλάζετε και επανατοποθετείτε το μωρό στο στήθος.

Εναλλακτικά για να βοηθήσετε το μωρό να ρουφήξει ικανοποιητικά θα πρέπει να δοκιμάσετε τα παρακάτω:

  1. Μασάζ στο μαστό πριν το θηλασμό για να κάνετε το γάλα να ρέει.
  2. Τοποθετήστε το μωρό με την πλάτη, στηρίζοντάς το προσεκτικά και βεβαιωθείτε ότι οι πατούσες του πατούν ελαφρά για να του δώσουν την ευκαιρία να φτάσει τον μαστό με τα χέρια του.
  3. Στηρίξτε το μαστό καλά κατά την διάρκεια του θηλασμού.
  4. Στηρίξτε το πηγούνι του μωρού σας με τον δείκτη σας.
  5. Ακούστε τους θορύβους που κάνει το μωρό σας ενώ καταπίνει.
  6. Στην αρχή και όταν οι θόρυβοι που κάνει ενώ καταπίνει ελαττώσουν την συχνότητα τους, τεντώστε το στήθος με τον αντίχειρα ή συμπιέστε το (ανώδυνες συμπιέσεις του στήθους) χωρίς να αλλάξετε την κατάσταση των θηλών.

Κάνοντας το μωρό να ρουφάει ικανοποιητικά παίρνει περισσότερο μητρικό γάλα με λιγότερη προσπάθεια. Αυτή η διαδικασία είναι ωφέλιμη για άρρωστα, πρόωρα ή μωρά μετά από δύσκολη γέννα ή από γέννα με καισαρική.

Το μωρό που έχει σύγχυση θηλών

Το τάισμα από το στήθος βασικά διαφέρει από το τάισμα από το μπουκάλι.

Ένα γεύμα που δίνεται με το μπουκάλι μπορεί μερικές φορές να μπερδέψει το μωρό και να μη θέλει άλλο να πιει από το στήθος.

Όσο πιο μικρό είναι το μωρό τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σύγχυσης θηλών.

Γι’ αυτό το λόγο πολλές κλινικές και νοσοκομεία δεν συμπληρώνουν το γεύμα με μπουκάλι αλλά χρησιμοποιούν το ποτηράκι της Ameda για παράδειγμα σαν εναλλακτική λύση.

Άρρωστα και πρόωρα μωρά

Σε περιπτώσεις που η μητέρα αποχωρίζεται το μωρό της ή σε πρόωρη γέννα, το μωρό μπορεί να σιτίζεται με μητρικό γάλα εάν η μητέρα αντλεί το γάλα της. Οι συσκευές άντλησης της Ameda είναι η τέλεια επιλογή.

Εάν το γάλα που αντλείται δε δίνεται άμεσα στο μωρό μπορεί να αποθηκευτεί μπαίνοντας στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Είναι σημαντικό να μη διακόπτεται η διαδικασία ψύξης κατά την διάρκεια της μεταφοράς. Γι’ αυτό το σκοπό πρακτικά σακουλάκια συντήρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Κοινά προβλήματα και λύσεις

Kοινά προβλήματα θηλασμού και λύσεις.

Πληροφορίες για αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν.

  • Ίκτερος – αιτίες που προκαλούν ίκτερο στα νεογέννητα, η θεραπεία του και θηλασμός.
  • Ερεθισμένες θηλές – πρόληψη ερεθισμένων θηλών με βαθύ πιάσιμο του μωρού και σημάδια καλού πιασίματος.
  • Υπεραιμία – συμβουλές για την πρόληψη και θεραπεία της υπεραιμίας.
  • Μαστίτιδα – αιτίες, παράγοντας που την προκαλούν και συμβουλές αντιμετώπισης.
  • Μυκητίαση θηλής – Σημάδια και θεραπεία της μυκητίασης και μέθοδοι πρόληψης
  • Διατροφή και θηλασμός – Συμβουλές για να παραμείνετε στον χρυσό κανόνα ‘’Τα πάντα με μετρό’’.

 

ΙΚΤΕΡΟΣ

Ο ίκτερος είναι το κίτρινο χρώμα στην επιδερμίδα. Συμβαίνει όταν μια κίτρινη χρωστική ουσία που ονομάζεται χολερυθρινη συγκεντρώνεται στο αίμα και διαρρέεται στην επιδερμίδα. Η χολερυθρινη δημιουργείται όταν τα επιπλέον κόκκινα κύτταρα του αίματος, με τα οποία γεννιούνται τα μωρά, διαλύονται. Όταν ο ίκτερος είναι ήπιος δεν απαιτείται θεραπεία.

Ο προσωπικός ιατρός του μωρού σας θα ελέγξει το χρώμα της επιδερμίδας του μωρού σας κάτω από καλό φως. Το κίτρινο χρώμα εντοπίζεται πρώτα στο πρόσωπο του. Στην συνέχεια μετακινείται στο στήθος και στην κοιλιά. Καθώς τα επίπεδα αυξάνονται, μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια και στα πόδια. Μπορεί επίσης να το εντοπίσετε στο άσπρο μέρος των ματιών του μωρού. Ο ίκτερος είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί αν το μωρό σας έχει σκούρο χρώμα δέρματος.

 

ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗΣ

Τα επίπεδα χολερυθρίνης  συνήθως:

  • Δεν είναι παραπάνω από 12 με 15 mg/dl
  • Κυμαίνονται μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας και μετά μειώνονται

 

Αν και χαμηλά επίπεδα χολερυθρίνης μπορεί να είναι καλό για τα μωρά, υψηλά επίπεδα μπορεί να είναι επιβλαβή. Σε μερικά μωρά, υψηλό επίπεδα έχουν προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες. Για το λόγο αυτό το μωρό θα πρέπει να εξεταστεί για να σιγουρευτεί ότι ι ίκτερος παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 ΑΙΤΙΕΣ ΙΚΤΕΡΟΥ

Υπάρχουν διαφορετικές αιτίες που προκαλούν ίκτερο στα μωρά. Η ηλικία του μωρού σου όταν πρωτοεμφανιστεί ο ίκτερος αποτελεί στοιχείο για την αιτία του.

 

Πρώτη ή δεύτερη ημέρα

Ο ίκτερος που εμφανίζεται τότε έχει φυσική αιτία, όπως :

  • Διαφορές στους τύπους αίματος ή στους παράγοντες Rh μεταξύ μητέρας και παιδιού.
  • Λοίμωξη ή ασθένεια
  • Μεταβολική διαταραχή
  • Αποκλεισμός εντέρου

 

Για να αντιμετωπιστεί ο ίκτερος, τα προβλήματα υγείας του μωρού θα πρέπει να θεραπευτούν.

 

Τρίτη ή Τέταρτη ημέρα

Ο ίκτερος που εμφανίζεται τώρα είναι κανονικού τύπου.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα νεογέννητα :

  • Παράγουν περισσότερη χολερυθρινη
  • Την επεξεργάζονται αργά
  • Την απορροφούν εύκολα μέσω του εντέρου

 

Καθώς ωριμάζουν τα μωρά, μπορούν να επεξεργαστούν την χολερυθρινη γρηγορότερα με αποτέλεσμα να θεραπεύεται.

 

Συνεχίζοντας μετά τη 1η εβδομάδα

Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερα επίπεδα χολερυθρίνης από τα μωρά που ταΐζοντας με φόρμουλα. Αυτό μπορεί να ισχύει για εβδομάδες αλλά ακόμα και μήνες. Η χολερυθρινη είναι αντιοξειδωτική και έρευνες δείχνουν ότι σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι καλή για τα μωρά.

  • Αν ένα μωρό αντιμετώπιζε σοβαρό ίκτερο στην αρχή, τα επίπεδα μπορεί να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο.
  • Εφόσον η χολερυθρινη παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα κάτω από 20mg/dL , ο ίκτερος θεωρείται ακίνδυνος.

 

Παράγοντες κινδύνου

Ο ίκτερος είναι συνήθως ακίνδυνος αν παραμείνει κάτω από 20mg/dL . Αλλά θεραπείας μπορούν να αρχίσουν και σε χαμηλά επίπεδα αν το μωρό σας έχει τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου.

  • Ίκτερο την 1η ημέρα
  • Πρόωρη γέννηση τουλάχιστον δυο εβδομάδων
  • Ασθένεια ή λοίμωξη
  • Τα επίπεδα αυξάνονται γρήγορα
  • Εκτεταμένο μελάνιασμα ή αιμορραγία κάτω από το δέρμα του κρανίου
  • Μη αποτελεσματικό θηλασμό

Θηλασμός και Ίκτερος

Οι περισσότερες υποθέσεις ίκτερου δεν χρήζουν θεραπείας. Ο απλός θηλασμός μπορεί να είναι ότι χρειάζεστε. Αλλά αν αυτό δεν είναι αρκετό, το πρώτο βήμα είναι να βοηθήσετε το μωρό να λαμβάνει περισσότερο γάλα σε κάθε τάισμα.

  • Βοηθήστε το μωρό σας να πάρει το στήθος σας πιο βαθιά στο στόμα του
  • Πιέστε ή κάντε απαλό μασάζ στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να επιταχύνεται τη ροη γάλακτος
  • Θηλάζετε τουλάχιστον 10 με 12 φόρες την ημέρα
  • Για να ωθήσετε το μωρό σας να θηλάσει περισσότερο, γείρετε προς τα πίσω και ξαπλώστε το μωρό με την κοιλιά προς τα κάτω σε εσάς και τον κορμό του να σας ακουμπήσει
  • Καθοδηγήστε το μωρό στο στήθος σας όταν νυστάζει ή όταν κοιμάται ελαφριά
  • Αποφύγετε να του δίνεται νερό, μπορεί να χειροτερέψει ο ίκτερος
  • Αποφύγετε την χρήση πιπίλας. Αν όλο το πιπίλισμα γίνεται στο στήθος το μωρό σας λαμβάνει περισσότερο γάλα

 

Αν το μωρό σας δεν θηλάζει κανονικά, αντλήστε το γάλα και ταΐστε το με αυτό. Μιλήστε με έναν εξειδικευμένο  σύμβουλο για το πώς να παρέχεται στο μωρό σας περισσότερο γάλα.

 

Το γάλα σας είναι συνήθως είναι πρώτη επιλογή, αλλά αν δεν μπορείτε να βγάλετε αρκετό γάλα , μιλήστε με τον προσωπικό σας ιατρό για την παροχή ξένου γάλακτος ή φόρμουλας. Μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρώματα για κάποια χρονική περίοδο μέχρις ότου η παραγωγή του γάλακτος σας φτάσει ικανοποιητικά επίπεδα για το μωρό σας. Μέχρις ότου το μωρό αρχίσει να παίρνει το γάλα που χρειάζεται από το στήθος , χρησιμοποιήστε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα και αντλήστε διπλά για περίπου 10 λεπτά το κάθε στήθος για να ωθήσετε τη παραγωγή γάλακτος σας.

 

ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Μια άλλη θεραπεία για τον ίκτερο είναι η φωτοθεραπεία ή η χρήση ειδικών φώτων. Στρέφοντας αυτά τα φώτα στην επιδερμίδα του μωρού βοηθά στην αντιμετώπιση του ίκτερου γρηγορότερα. Στο νοσοκομείο, τα μωρά μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από αυτά τα φώτα με τα μάτια τους κλειστά. Επιτρέπεται ο θηλασμός μετά την θεραπεία. Τα φώτα θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα ο ίκτερος ακόμα και όταν το μωρό δεν είναι κάτω από αυτά όλη την ώρα. Στο σπίτι, μια ειδική κουβέρτα που περιέχει εσωτερικά φώτα μπορεί να νοικιαστεί. Τα μωρά μπορούν να θηλάζουν ενώ είναι σκεπασμένα με αυτή τη κουβέρτα.

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις , όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης αυξηθούν επικίνδυνα , γίνεται μετάγγιση του αίματος.

 

Όταν κορυφωθεί ο ίκτερος ενός μωρού, θα αρχίσει να μειώνεται. Αν έχει χρησιμοποιηθεί φωτοθεραπεία, μπορεί να αυξηθεί ελάχιστα προτού αρχίσει να μειώνεται.  Δεν χρειάζεται πλέον η τοποθέτηση του μωρού σε έμμεσο φως για την αντιμετώπιση του ίκτερου.

 

 

Κάποιοι γιατροί λένε στους γονείς να σταματήσουν να θηλάζουν και να δίνουν φόρμουλες στο μωρό για την θεραπεία του ίκτερου. Αλλά πολλοί ειδικοί είναι εναντίον αυτής της άποψης.

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του προσωπικού σας ιατρού. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν αμφιβάλετε επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή προσωπικό ιατρό σας.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΩΝ ΘΗΛΩΝ – ΑΡΧΙΣΤΕ ΜΕ ΒΑΘΙΑ ΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Τρυφερές και ερεθισμένες θηλές στην αρχή του θηλασμού είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας. Αλλά ο πόνος, ρωγμές, φουσκάλες και αιμορραγία δεν είναι. Η άνεση σας εξαρτάται από το που θα τοποθετηθεί η θηλή στο στόμα του μωρού σας. Και αυτό εξαρτάται από το πώς το μωρό σας θα δεχτεί το στήθος σας.

 

Για την καλύτερη κατανόηση, χρησιμοποιήστε τη γλώσσα σας για να νιώσετε τον ουρανίσκο σας. Πίσω από τα δόντια σας βρίσκονται κορυφογραμμές. Πίσω από αυτές τις κορυφογραμμές ο ουρανίσκος είναι σκληρός. Όταν η θηλή σας πιέζεται σε αυτή τη περιοχή μέσα στο στόμα του μωρού σας αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο.

 

Ακόμα πιο πίσω στο στόμα σας ο ουρανίσκος μαλακώνει. Κοντά σε αυτό το σημείο. Αυτή η περιοχή ονομάζεται ‘’περιοχή άνεσης’’. Όταν η θηλή σας φτάσει αυτή τη περιοχή , ο θηλασμός θα αισθάνεται καλύτερος. Δεν υπάρχει αδικαιολόγητη τριβή ή πίεση που θα προκαλούσε ερεθισμό στις θηλές κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Για να συμβεί αυτό, αφήστε την βαρύτητα να βοηθήσει. Γείρετε προς τα πίσω με καλή στήριξη στο λαιμό, ώμους και πλάτη και τους γοφούς σας μπροστά.  Ξαπλώστε το μωρό σας με την κοιλιά προς τα κάτω ανάμεσα στα στήθη σας. Όταν το ήρεμο, πεινασμένο μωρό σας αισθανθεί το σώμα σας πάνω στο πηγούνι του, κορμό και στα πόδια , αυτό ενεργοποιεί τα έμφυτα διατροφικά του ένστικτα. Όταν το πηγούνι του ακουμπήσει το δέρμα σας, το στόμα του ανοίγει και αρχίζει να αναζητεί το στήθος. Στις ξαπλωτές στάσεις η βαρύτητα βοηθάει τη θηλή να φτάσει το επιθυμητό σημείο.

 

Σε άλλες στάσεις, θα πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο για να βοηθήσετε το μωρό σας να πιαστεί καλά.

  • Με το σώμα του μωρού σας να πιέζετε στο δικό σας και με τη μύτη του να είναι σε ευθεία με τη θηλή σας, αφήστε το κεφαλάκι του να γείρει ελάχιστα πίσω ( αποφύγετε να σπρώχνετε πίσω από το κεφαλάκι)
  • Επιτρέψτε στο πηγούνι του να ακουμπήσει το στήθος και εν συνεχεία απομακρυνθείτε
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το μωρό να ανοίξει το στόμα του σαν να χασμουριέται
  • Καθώς πηγαίνει προς το στήθος σας με το πηγούνι πρώτα, πιέστε ελαφρά πίσω από τους ώμους του μωρού σας για να το βοηθήσετε να κάνει ένα βαθύ πιάσιμο.

 

Το τελευταίο ελαφρύ σπρώξιμο θα βοηθήσει τη θηλή να φτάσει στο σωστό σημείο. Αισθάνεστε το θηλασμό καλυτέρα όταν το μωρό σας πιάνετε ασυμμετρικά. Έτσι ώστε περισσότερη από τη θηλαία άλω ( το σκούρο μέρος γύρω από τη θηλή σας ) κάτω από τη θηλή να βρίσκεται στο στόμα της.

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΒΑΘΥ ΠΙΑΣΙΜΟ

  • Νιώθετε ένα τράβηγμα αλλά όχι πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Την 1η εβδομάδα μπορεί να νιώσετε κάποιον πόνο τα πρώτα λεπτά του θηλασμού που ανακουφίζεται γρήγορα
  • Μπορείτε να ακούσετε το μωρό σας να καταπίνει
  • Το κάτω μέρος του χείλους της είναι γυρισμένο
  • Μπορείτε να δείτε περισσότερη από τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας πάνω από τα χείλη του μωρού από ότι από κάτω
  • Το μωρό σας θηλάζει με ορθάνοικτο το στόμα του και όχι περιορισμένα ανοιχτό

 

Αν ο θηλασμός ποναει, αναζητήστε βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο. Όσο νωρίτερα λάβετε βοήθεια τόσο το καλύτερο.

 

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΕΣ ΘΗΛΕΣ

Αν οι θηλές σας πονάνε και είναι ερεθισμένες κατά τη διάρκεια του θηλασμού (χωρίς τα πρώτα 1-2 λεπτά που καμία φορά προκύπτουν) θα πρέπει να απομακρύνετε το μωρό σας από το στήθος και να ξαναδοκιμάσετε για καλύτερο πιάσιμο του μωρού σας. Απαλά βάλτε ένα καθαρό δάχτυλο μεταξύ των ουλών και των χειλιών του μωρού σας για να νιώσετε την διακοπή.

 

Ακόμα και μητέρες με κατεστραμμένο δέρμα στις θηλές του μπορούν να θεραπευτούν όταν θηλάζουν. Όταν οι θηλές φτάσουν το σωστό σημείο στο στόμα του μωρού δεν θα νιώσετε τριβή ούτε πίεση.

 

Αν τα στήθη σας είναι γεμάτα και τεταμένα, μπορεί να βοηθήσει αν βγάλετε λίγο γάλα αρχικά. Είναι πιο εύκολο για ένα μωρό να τραφεί από ένα μαλακό στήθος από ένα σφιχτό και γεμάτο.

 

Αν μετά από όλη αυτή τη διαδικασία δεν αισθανθείτε καλά εντός μιας ή δυο ημερών, αναζητήστε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο. Μπορεί να χρειάζονται άλλες λύσεις για διαφορετικά προβλήματα που προκαλούν ερεθισμό των θηλών.

 

Αν έχετε κατεστραμμένο δέρμα στις θηλές σας, προϊόντα που παρέχουν μια ισορροπημένη ενυδάτωση θα ανακουφίσουν και θα επιταχύνουν τη διαδικασία. Οι μητέρες κάποτε συμβουλεύονταν να κρατάνε τις θηλές του ξηρές, αλλά τώρα η θεραπεία μέσω ενυδάτωσης προτείνεται. Μερικά προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν είναι :

 

Ameda ComfortGelTM Extended –Use Hydrogel Pads. Παρέχουν ανακούφιση από το πόνο  καταπραΰνοντας, προστατεύοντας και δροσίζοντας τις θηλές. Παρέχουν περιβάλλον ενυδατικής θεραπείας που συνιστούν τα νοσοκομεία. Τοποθετούνται σαν μαξιλαράκια στον στηθόδεσμο μεταξύ θηλασμών ή αντλήσεων.

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με τον ιατρό σας.

 

 

ΥΠΕΡΑΙΜΙΑ

Μερικές μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας, η παραγωγή του γάλακτος σας αυξάνεται. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μια πληρότητα στο στήθος σας, αλλά η υπεραιμία, που μπορεί να συμβεί τη 1η εβδομάδα μετά τη γέννηση, δεν είναι φυσιολογική. Όταν μια μητέρα βιώνει υπεραιμία τα στήθη της είναι γεμάτα, σκληρά, ζεστά, και καμιά φορά επώδυνα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η υπεραιμία προκαλείται από υπερβολικό γάλα. Η πραγματική αιτία είναι η συγκέντρωση ενός υγρού στο στήθος σας. Αν το γάλα δεν στραγγίζεται συχνά και καλά, επιπλέον αίμα, λύμφη και άλλα υγρά συγκεντρώνονται στο στήθος. Πολλά υγρά ορών κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΙΜΙΑΣ

  • Από τη γέννα, θηλάστε τουλάχιστον 8-12 φορές την ημέρα. Αν το μωρό σας δεν τρέφεται σωστά, χρησιμοποιήστε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για να στραγγίξετε το γάλα.
  • Σιγουρευτείτε ότι όταν θηλάζετε το μωρό σας έχει πιαστεί καλά στο στήθος σας. Αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα αλλά βοηθάει και το μωρό να θηλάσει καλύτερα.
  • Αποφύγετε τα μπουκαλάκια και τις πιπίλες. Κρατήστε το μωρό στο στήθος σας για το θηλασμό.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΙΜΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ

  • Συζητήστε με τον θεραπευτή σας για την λήψη ιβουπροφαίνης για να καταπραΰνεται το πρήξιμο.
  • Αν χρειάζεται, βγάλτε λίγο γάλα με το χέρι πριν το θηλασμό για να διευκολύνεται το μωρό σας να πιαστεί καλά στο στήθος σας.
  • Εφαρμόστε κάτι ζεστό στο στήθος πριν το θηλασμό για να βοηθήσετε τη ροη του γάλακτος.
  • Θηλάστε τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες την ημέρα και τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες το βράδυ μέχρι να αντιμετωπιστεί η υπεραιμία.
  • Κάντε μασάζ στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να στραγγίξετε καλύτερα το στήθος σας.
  • Αφήστε ζεστό νερό να τρέξει πάνω στο στήθος κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Αυτό θα σας ανακουφίσει από τη πίεση.
  • Αν νιώθετε τα στήθη σας γεμάτα και μετά το θηλασμό, αντλήστε για να τα στραγγίξετε τελείως.
  • Βγάλτε γάλα με το χέρι μεταξύ θηλασμών.
  • Τοποθετήστε παγοκύστες ή μια κρύα σακούλα μπιζελιών, τυλιγμένα με ένα πανί – μετά το θηλασμό για 10-15 λεπτά για να μειώσετε το πρήξιμο.

 

 

Μπορείτε να δοκιμάστε φύλλα πράσινου λάχανου στο στήθος σας μεταξύ θηλασμών για να βοηθήσετε στην υποχώρηση του πόνου και του πρηξίματος. Για να το πετύχετε αυτό τοποθετήστε ένα κρύο φύλλο λάχανου στο στηθόδεσμο σας για 15-30 λεπτά δυο με τρεις φορές την ημέρα. Αποφύγετε το λάχανο αν είστε αλλεργικές σε αυτό ή αν αναπτύσσεται δερματικό εξάνθημα.

 

Σιγουρευτείτε ότι θα αντιμετωπίσετε την υπεραιμία προτού γίνει επίπονη.  Σοβαρό πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο στήθος. Αν αυτές οι μέθοδοι δεν σας προσφέρουν ανακούφιση, αναζητήστε βοήθεια αμέσως από ένα εξειδικευμένο σύμβουλο ή κάποιον γιατρό.

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με τον ιατρό σας.

 

 

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Ο όρος μυκητίαση του στήθους ή καντιντίαση αναφέρεται σε προχωρημένη μυκητίαση στο μωρό ή στη μητέρα. Δεν είναι κάτι σοβαρό, άλλα μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία ή πόνο για τον μωρό και τη μητέρα.

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να διαγνώσει μυκητίαση θηλής. Αν πάσχετε από αυτό, θα δείτε ένα από τα παρακάτω σημάδια.

  • Φαγούρισμα, ζεστές θηλές.
  • Λεπιοειδές δέρμα της θηλής.
  • Ροζ χρώμα δέρματος στο στήθος στη σημείο που το στόμα του μωρού αγγίζει κατά το θηλασμό.
  • Συμπτώματα κολπικής μυκητίασης.

 

 

 

Το μωρό σας μπορεί να παρουσιάσει κάποιο από τα παρακάτω σημάδια.

  • Άσπρη, κρεμώδη περιοχή στο εσωτερικό του στόματος του.
  • Άσπρα σημάδια στο στόμα, στα ούλα ή στη γλώσσα.
  • Εξανθήματα από πάνα ή γυαλιστερό δέρμα στη περιοχή της πάνας.
  • Ξαφνικά προβλήματα στο θηλασμό. Το μωρό να τραβιέται ή να κλαίει.
  • Αέρια ή κολικό πόνο.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΘΗΛΗΣ

Η μυκητίαση της θηλής αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που προκαλούνται από έναν προχωρημένο μύκητα. Υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξετε μυκητίαση θηλής αν εσείς ή το μωρό σας παίρνετε αντιβιοτικά, έχετε ιστορικό κολπικής μυκητίασης, έχετε διαβήτη ή αν έχετε κατεστραμμένο δέρμα στη θηλή. Ο γιατρό σας θα χρειαστεί να χορηγήσει και εσάς και το μωρό σας με ένα αντιμυκητιακό, όπως.

  • Με ένα συνταγογραφούμενο προϊόν που θα βάζετε στις θηλές σας.
  • Ένα διάλυμα για το εσωτερικό του στόματος του μωρού σας μετά από κάθε θηλασμό.
  • Μια αλοιφή ή μια κρέμα για την περιοχή της πάνας.
  • Ένα φάρμακο που καταπίνεται.

 

Η νυστατίνη συνταγογραφείται για μυκητίαση εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς δεν έχει την ίδια επίδραση που είχε παλιότερα. Σήμερα το 40% που χρησιμοποιούν νυστατίνη, δεν καλυτερεύουν. Αλλά υπάρχουν άλλα αντιμυκητιακά που έχουν αποτελέσματα.

 

Συνεχίστε το θηλασμό καθώς το μωρό σας και εσείς είστε υπό θεραπεία. Για να μειώσετε το πόνο, ξεκινήστε με το λιγότερο πρησμένο στήθος και αλλάξτε όταν το γάλα σας αρχίσει να ρέει. Με τη σωστή θεραπεία, ο πόνος θα πρέπει να υποχωρήσει εντελώς μέσα σε τρεις ή επτά μέρες. Αν όχι, ενημερώστε τον ιατρό σας και ζητήστε εναλλακτική θεραπεία.

 

Αν χρειάζεται, ρωτήστε τον σύμβουλο θηλασμού σας για να σας συμβουλευσει για εναλλακτικές θεραπείες.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΤΕ ΤΗ ΜΗΚΥΤΙΑΣΗ ΘΗΛΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ

Η μυκητίαση είναι  δύσκολη και μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά σημεία, όταν εσείς και το μωρό σας θεραπεύεστε.

  • Βράστε καθημερινά για 20 λεπτά οτιδήποτε θα εισχωρήσει στο στόμα του μωρού (όπως πιπίλες, παιχνίδια για τα δόντια, οτιδήποτε το μωρό σας μασήσει , ρουφήξει και οποιαδήποτε εξαρτήματα θηλάστρων που αγγίζουν το γάλα).
  • Να πλένεται συχνά τα χεριά σας – και τα δικά σας και του μωρού.
  • Αν χρησιμοποιείται επιθέματα, χρησιμοποιήστε τα αναλώσιμα και αντικαταστήστε τα συχνά.
  • Σιγουρευτείτε να ακολουθήστε τη θεραπεία για τον απαιτούμενο χρόνο.

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με τον ιατρό σας.

Πηγή: http://www.ananiadis-medical.gr/